1
عضو هئیت علمی گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه فردوسی مشهد
2
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
شهر جیرفت با دارا بودن 204 هکتار بافت فرسوده مصوب در محدودهی مرکزی از معضلات کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی فراوانی رنج میبرد. از اینرو لازم است بر پایه رویکرد مشخصی سازمان فضایی آن مورد بازطراحی مجدد قرار گیرد. این پژوهش با ماهیتی تحلیلی-تفسیری و با تاکید بر رویکرد اکولوژیک و اقتباس از تجربه سایر شهرهای که مبتنی بر کارکردهای بومی شهر جیرفت استخراج شدهاند و همچنین با تحلیل نظام کاربری و عملکردی، شبکه ارتباطی، سازمان همگانی و تحلیل منظر با پیروی از دو اصل طرحهای فرداداست و منطقه بلافصل به طراحی نقشه پیشنهادی در سازمان فضایی بافت فرسوده بپردازد. با توجه به شیوه تحقیق بهکار گرفته شده مهمترین منابع برای تحلیل و تفسیر وضع موجود؛ عکس ها، نقشه ها و طرحهای است که مورد تفسیر قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان میدهد، سازمان فضایی بافت فرسوده شهر جیرفت در حال حاضر دارای سه بخش اصلی می باشد: بخش غربی که دارای تراکم نسبی پایین، تخلخل بالا، تعدد زمینهای بزرگ خالی و تعدد خانه باغها است. بخش مرکزی که دارای تراکم نسبتا بالا به ویژه در لبه خیابان اصلی است و همچنین ریزدانگی قطعات و کمبود فضاهای شهری در این پهنه مشهود است. بخش شرقی نیز دارای تراکم نسبی پایین و تعدد زمینهای خالی و اندازه قطعات متوسط با سطح زیربنای متوسط است. با توجه به تفسیر سازمان فضایی در بافت فرسوده شهر جیرفت و تحلیل سایت، سازمان فضایی در قالب نقشهی پیشنهادی مورد بازطراحی قرار گرفته است.
رهنما, محمد رحیم, خوشاب, علی. (1397). بازطراحی بافت مرکزی شهر جیرفت با تاکید بر ابعاد اکولوژیک. فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس, 10(37), 49-76.
MLA
محمد رحیم رهنما; علی خوشاب. "بازطراحی بافت مرکزی شهر جیرفت با تاکید بر ابعاد اکولوژیک". فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس, 10, 37, 1397, 49-76.
HARVARD
رهنما, محمد رحیم, خوشاب, علی. (1397). 'بازطراحی بافت مرکزی شهر جیرفت با تاکید بر ابعاد اکولوژیک', فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس, 10(37), pp. 49-76.
VANCOUVER
رهنما, محمد رحیم, خوشاب, علی. بازطراحی بافت مرکزی شهر جیرفت با تاکید بر ابعاد اکولوژیک. فصل نامه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس, 1397; 10(37): 49-76.